Fordele som iværksætter: 3 grunde til, at du bør have et holdingselskab

Det kan i mange tilfælde være en god idé at oprette et holdingselskab i samme omgang, som du registrerer din virksomhed. Se her, hvorfor.

Sponsoreret indhold

Der opstår typisk en lang række spørgsmål i kølvandet på beslutningen om at blive selvstændig. Det er særligt vigtigt, at du stifter den rigtige struktur i virksomheden. Herunder får du indsigt i, hvorfor det er en god idé at stifte et holdingselskab samtidig med, at du stifter din nye virksomhed.

Hvad er definitionen på et holdingselskab?

Et holdingselskab er et selskab, hvis eneste formål er at eje et andet selskab. Det kaldes også for et moderselskab, og selskaberne herunder kaldes for datterselskaber. Holdingselskabet kan enten være et ApS eller et A/S. Typisk vil det være formålet med selskabet, der er afgørende for, om der er tale om et holdingselskab.

Forskellen på en virksomhed, der er personligt ejet, og et selskab er selve hæftelsen. I en personligt ejet virksomhed hæfter du personligt, hvilket betyder, at du selv skal betale for omkostninger ved en eventuel konkurs eller et søgsmål.

I et selskab er konstruktionen anderledes, fordi du ikke hæfter personligt. Du hæfter udelukkende med den kapital, du har indskudt i firmaet. Hæftelsen er altså begrænset i selve virksomheden.

#1: Du kan stifte både holding- og driftsselskab for samme kapitalindskud

Det kan være en fornuftig løsning at stifte et holdingselskab, samtidig med at du stifter dit driftsselskab. Ved at gøre det, kan du nemlig nøjes med at indskyde startkapitalen én gang, når du stifter dit holdingselskab.

Efterfølgende vil kapitalen blive brugt til at indskyde i driftsselskabet, da holdingselskabet efterfølgende vil have anpart i driftsselskabet. Anparten er dermed det samme værd, som kapitalen i driftsselskabet, hvilket er 40.000 kr.

Det er altid en god idé at kontakte et advokatkontor med forstand på selskabsstiftelse, hvis du ønsker at konstruere din virksomhed på ovenstående måde.

#2: Du kan spare op skattefrit

Når du har et holdingselskab, kan du overføre et eventuelt overskud fra driftsselskabet hertil, uden at der skal betales skat af det. Det placeres som sikkerhed i dit holdingselskab, og hvis driftsselskabet skulle gå konkurs, vil det ikke påvirke økonomien i dit holdingselskab.

Vælger du at sælge dit driftsselskab, bliver pengene du får for salget, ligeledes blive overført til dit holdingselskab, uden du bliver beskattet af det.

#3: Du hæfter ikke personligt

Som nævnt tidligere, hæfter du ikke personligt i et selskab. Det er selve selskabet, der hæfter, og det eneste, du risikerer at miste, hvis virksomheden eksempelvis går konkurs, er de penge, du har indskudt i virksomheden ved opstarten.

Hvis du vil låne penge i et selskab, hæfter du ligeledes ikke personligt, hvis virksomheden ikke kan leve op til sine forpligtelser. Det modsatte gør sig gældende, hvis du har en personligt ejet virksomhed, hvor du ofte vil blive bedt om at hæfte personligt, hvis du får gæld.

Overvej, om du har behov for et holdingselskab

Hvis du netop har besluttet dig for at starte din egen virksomhed, kan det i mange tilfælde være en god idé at starte med en enkeltmandsvirksomhed. Fordelene ved et selskab er typisk betinget af, at der er mange penge i selve virksomheden.

Typisk vil du ikke have en stor omsætning i de første år af din virksomheds levetid, hvorfor det kan være en god idé at starte med en enkeltmandsvirksomhed. Den kan du senere omdanne til et ApS, når du begynder at få nok gang i omsætningen.