Anders Lund Madsen, Martin Krasnik, Knud Romer og Kirsten Birgit fra Den Korte radioavis byder ind med skarpe meninger, når FÆNGSLET og Fængselsmuseet i Horsens nytænker Grundlovsdag og skifter grundlovstalen ud med debat og dialog. Oplev horisontudvidende oplæg og deltag i debatten, når debattørerne sætter grundloven på dagsordenen på demokratiets store festdag den 5. juni.
Grundlovsdag bliver som regel fejret med taler i lange baner. Men i år bliver Grundloven og demokratiet fejret på en anderledes måde. FÆNGSLET og Fængselsmuseet i Horsens nytænker det traditionelle grundlovsmøde og skifter talerne ud med skarp debat krydret med satirisk underholdning.
Anders Lund Madsen og Iben Maria Zeuthen styrer slagets gang, når debattører som Knud Romer, Martin Krasnik, Vincent F. Hendricks, Kirsten Birgit og Rasmus Bruun fra Den Korte Radioavis, Ditte Giese, Natasha Al-Hariri, Anne Sophia Hermansen holder inspirerende oplæg med udgangspunkt i Grundloven.
"Vi vil gerne skabe en platform for debat, diskussion og dialog - og det gør vi med vores bud på et helt nyt slags grundlovsarrangement. Vi håber, at Grundlovsdebat på FÆNGSLET vil få flere til at engagere sig i aktuelle temaer i vores samfund," siger direktør Astrid Søes Poulsen.
En grundlovsfejring af og for folket
FÆNGSLET i Horsens er hjemsted for alt fra rockkoncerter til verdensballet - og nu går kulturinstitutionen også forrest inden for vidensdeling.
"Grundlovsdebatten skal gerne give ny viden, indsigt og samtidig være underholdende. Det er vigtigt for os, at deltagerne går herfra med nye overvejelser og stof til eftertanke," siger Astrid Søes Poulsen.
Og netop deltagerne får en central rolle i arrangementet, de bliver nemlig inddraget i en paneldebat med oplægsholderne. I stedet for den traditionelle grundlovstale, hvor politikerne taler til folket, taler alle til og med hinanden på lige fod til grundlovsdebatten.
"Grundlovsdag er en festdag for folket og vores demokrati, og det vil vi gerne hylde. Der er ikke inviteret nogle politikere, men derimod en række oplægsholdere, som giver deltagerne mulighed for at byde ind med egne meninger og stille spørgsmål," siger eventkoordinator på FÆNGSLET Nana Renée Andersen.
Ytringsfrihed og FN' verdensmål skaber rammen
Grundlovsdebattens tema er i år 'Ytringsfrihed i den offentlige debat - er empatien under pres?', som de seks debattører alle vil forholde sig til ud fra hvert deres perspektiv. Forfatter og radiovært Knud Romer er en af de skarpe meningsdannere, der giver sit besyv med om temaet.
"Ytringsfrihed er ikke det samme som at have noget at skulle have sagt. Jeg har et gammelt yndlingscitat, som lyder: Freedom of the press belongs to the one who owns it," siger Knud Romer.
Dagens emne er valgt med udgangspunkt i Grundloven og med FN's verdensmål som ramme. Grundlovsdebatten er en del af Horsens Summit, et samarbejde mellem FÆNGSLET, Horsens&Friends og Horsens Kommune om 10 større konferencer om bæredygtig lokal og global udvikling, som tager udgangspunkt i FN's verdensmål og finder sted på FÆNGSLET i Horsens i år 2019-2022.
Demokratiets festdag: Grundlovsdebat og folketingsvalg på samme dag
Grundlovsdebatten på FÆNGSLET er blevet gjort endnu mere aktuel af at dele dato med folketingsvalget, som også finder sted den 5. juni. Og spørger man debattør Natasha Al-Hariri, gør det blot dagens tema endnu mere relevant.
"Jeg glæder mig helt utroligt meget til at fejre Grundlovsdag og valgdag i FÆNGSLET. På mange måder var det jo en fremragende dag vores statsminister valgte. Og på mange måder viser valgkampen os vigtigheden af at diskutere netop ytringsfriheden og empatien," siger Natasha Al-Hariri.
Direktør Astrid Søes Poulsen ser frem til at skyde det nye arrangementet i gang, og planen er at gentage det fremadrettet - valgdag eller ej.
"Vi håber på skabe en ny grundlovstradition, for Grundlovsdag fortjener en fest for folket med mulighed for at debattere vigtige samfundsrelevante emner," siger Astrid Søes Poulsen.
600 deltagere får i år mulighed for at tage del i Grundlovsdebat på FÆNGSLET.