Det er ikke alle, der mener, at man kan spise sig rask. Utvetydigt sandt er det dog, at kroppen kan bringes i bedre balance, hvis man spiser de rigtige råvarer og på de rigtige tidspunkter. Det gælder ikke mindst, hvis ens krop er udsat for langvarig stress.
Det er ikke alle, der mener, at man kan spise sig rask. Utvetydigt sandt er det dog, at kroppen kan bringes i bedre balance, hvis man spiser de rigtige råvarer og på de rigtige tidspunkter. Det gælder også, hvis man er stresset. Her kan en god og sund kost hjælpe med at få kroppen i balance igen, så den producerer mindre af det skadelige stresshormon kortisol.
Det fortæller ernæringskonsulent Anja Nielsen, der til dagligt arbejder med sund kost og motion i Apollo Fitness på Horsensvej i Vejle.
Ifølge ernæringskonsulenten er der to meget vigtige aspekter, man især skal være opmærksom på, hvis man ønsker at forebygge stress eller spise sig ud af et stress-udbrud: Hvad du spiser og hvor ofte du spiser.
“Man taler ofte om et stresset krop eller et stresset sind, men sådan fungerer det jo ikke: de to hænger sammen. Hovedet er meget mere end bare en del af kroppen,” siger Anja Nielsen - inden hun fortsætter:
“Nok søvn og god næring kan virkeligt hjælpe med at bringe kroppen i balance. Det handler i høj grad om bl.a. at minimere ens indtag af sukker og koffein. Hvis kroppen i forvejen er stresset og man så fylder sukker og koffein i kroppen - i form af fx de meget populære energidrikke - så kommer man egentligt bare mere brænde på bålet.”
Spis mindre men oftere
Især hvis man er stresset kan der være helbredsmæssige stik at tage hjem ved at spise rigtigt. Adspurgt foreslår Anja Nielsen en række ingredienser, som man med fordel kan gøre til en del af sin daglige diæt. Både hvis man er stresset eller blot vil undgå, at man bliver det i fremtiden.
Det drejer sig især om:
- Bananer
- Avocado
- Nødder
- Fisk
- Fjerkræ
- Chiafrø
De er er hver især enten fyldt med sunde fedtstoffer, vitaminer eller proteiner, som er gode byggesten til kroppen. Derudover foreslår ernæringskonsulenten, at man skifter den daglige dosis af energidrik, kaffe eller Cola ud med masser af postevand, der slukker tørsten uden at tilføre for meget kunstig energi og koffein til kroppen.
Ligesom at man bør overveje flere daglige måltider, hvis man ønsker et sundt legeme.
“Mit råd er: Begynd at spis anderlede. Istedet for de sædvanlige tre måltider, så spise istedet mindre måltider fire til fem gange om dagen. Det gør ens blodsukker langt mere stabilt. Generelt handler det om at finde et fokus, så man skaber så gode betingelser som muligt for, at kroppen kan komme i balance igen,” siger ernæringskonsulent Anja Nielsen.
Flere og flere danskere er stressede, derfor vil vi her på sitet i denne uge undersøge stressens væsen og hvad konsekvenserne af et udbrud kan være. Derudover har vi fået råd og historier fra en række lokale, som vi har spurgt om, hvad de gør for at forebygge at blive stressede eller komme videre i livet efter, de har været ramt. Vi håber, at I vil læse med.