Få gratis bøger og fem minutter til at tømme en boghandel - børns læselyst skal holdes ved lige i sommerferien

Foto: Shutterstock

Hvert år deltager tusindvis af børn i Horsen og resten af Danmark i landets største læsekonkurrence, Sommerbogen, og fra den 14. juni går det løs igen.

Bag konkurrencen står Biblo og landets folkebiblioteker, som sammen arbejder hen imod Sommerbogens fornemmeste opgave – nemlig at fastholde børns lyst til at læse og dermed øve læsefærdighederne i den lange skoleferie.

Sidste år deltog tusindvis af børn fra hele landet, der i alt lavede 16.301 boganmeldelser og dermed var med til at slå det rekordhøje antal anmeldelser fra året før.

På Horsens Kommunes biblioteker kan børn få en gratis bog, når de har anmeldt tre bøger på Biblo.dk. Man skal blot vise sine anmeldelser til bibliotekaren på sit lokale bibliotek.

Sommerbogen handler dybest set om at motivere børnene til at fordybe sig i læsningen, hvor det i højere grad er på eget initiativ, frem for fordi en dansklærer fortæller dem, at de skal. Det handler også om at dele sine læseoplevelser med andre børn og blive en del af et læsefællesskab, hvor man kan lade sig inspirere både på biblioteket og af de andre anmeldelser på biblo.dk og få nye idéer til spændende ferielæsning.

Børn inspirerer børn

”Det bedste ved at vinde Sommerbogen var nok at vide, at der jo også var mange andre dygtige anmeldere, der havde skrevet ind, men at det lige var mig, der havde vundet... Det var ret vildt. Og det var også fedt at kunne fortælle det til alle dem jeg kendte,” siger Frida på 11 år, der blev vinder af Sommerbogen 2018

På Biblo.dk er der daglige bogpræmier på højkant til de heldige, og derudover findes der fem hovedpræmievindere, når konkurrencen af slut, som hver får fem minutter til at tømme en boghandel. Det er Biblos redaktion og bibliotekarer, der vurderer anmeldelserne, og udvælger de allerbedste, som kåres til hovedpræmievindere.Der foregår også masser af sjove læselyst-aktiviteter rundt omkring på bibliotekerne.

Børnene bestemmer helt selv, hvilke bøger de vil læse og anmelde, og om de vil lave boganmeldelserne på skrift eller som video.