Horsens-optiker afliver fire synsmyter

Der findes rigtig mange myter om, hvad der er godt og skidt for dine øjne. Nu har en optiker for Horsens valgt at aflive fire af de mest populære myter omkring synet.

Torsdag den 11. oktober er det Synets Dag, en dag der afsættes til at skabe opmærksomhed på blindhed og øjensygdomme i hele verden. I den anledning har optiker Pernille Lindhart Mikkelsen fra Louis Nielsen i Horsens valgt at aflive fire myter omkring synet.

Hun tager blandt fat i myten omkring de firkantede øjne, hvis man sidder for meget foran en TV-skærm, og selvom den myte ikke er korrekt, så viser tendensen, at 50 % af verdensbefolkningen vil være nærsynede, hvis de sidder for meget foran TV-skærmen.

”Når børn sidder meget foran skærmen, fokuserer deres øjne længe i samme afstand. Det betyder, at øjnene ikke trænes i at se på forskellige afstande, hvilket ellers er vigtigt for øjets udvikling. Derfor kan for meget skærmtid bidrage til nærsynethed hos børn,” fortæller Pernille Lindhart Mikkelsen.

Fire populære falske myter om synet

Der er rigtig mange myter omkring, hvad der er godt og mindre godt for dit syn. En af de mest populære myter er, at ens øjne kan tage skade, hvis man læser i svagt lys. Det er ligeledes den første af de fire myter, som Pernille Lindhart tager hul på.

Bliver dine øjne skadet af at læse i svagt lys?

”Læsning i svag belysning skader ikke dine øjne. Dine øjne skal anstrenge sig mere for at se i svagt lys. Derfor bliver de hurtigere trætte og tørre, og du får svært ved at fokusere. Men det varer ikke ved.”

Kan dine øjne sætter sig fast, hvis du skeler med vilje?

”Dine øjne kan ikke sætte sig fast, selv om du skeler med vilje. Hvis du kan skele med vilje, betyder det blot, at du kan styre de muskler, som trækker øjnene indad. Det svarer til, at nogle mennesker kan rokke med ørerne, fordi de ved, hvilke muskler de skal aktivere. Begge dele er ufarligt.”

Er det muligt for kontaktlinser at glide ind bag øjnene?

”Det er fysisk umuligt for kontaktlinser at glide ind ”bag” øjet. En tynd hinde forbinder øjet og øjenlåget, og den forhindrer, at det kan ske.”

Kan forskellig styrke i briller eller linser skade øjnene?

”Hvis du har en forkert styrke i dine briller eller kontaktlinser, vil dette ikke ændre eller forværre dit syn varigt. En forkert styrke kan forårsage hovedpine og betyde, at du ikke ser helt skarpt, men vil altså ikke skade eller forværre dit syn.”

En undersøgelse foretaget af Copenhagen Economics for Louis Nielsen og Dansk Blindesamfund fra i år viser, at 50 % af alle synstab kan undgås, hvis man regelmæssigt besøger en optiker eller øjenlæge.