Nordeuropas største Krimimesse – kom helt tæt på både internationale og lokale forfattere

Claus Hagstrøm spiller en dobbeltrolle på weekendens krimimesse i Horsens, da han både er biblioteksleder i byen, men derudover også selv er aktiv krimiforfatter, der netop har udgivet sin tredje bog "Nordlys. Foto: Willy Wegner

I weekenden den 6. og 7. april 2019 kan du komme på Nordeuropas største Krimimesse. En messe, hvor du kan møde alle de største krimiforfattere. Vi har talt med Claus Hagstrøm, der selv er forfatter på messen, og som samtidig er biblioteksleder for Horsens Bibliotek, der arrangerer krimimessen.

Nordeuropas største Krimimesse løber af stablen på FÆNGSLET i weekenden. Her kan du møde forfattere som Jussi Adler Olsen og Sara Blædel. Claus Hagstrøm, der både er leder af Krimimessen og selv deltager som forfatter på messen, fortæller her om sin nye bog, og om hvad du kan opleve på FÆNGSLET i den kommende weekend.

Lokal forfatter og medarrangør ændres til ”biblioteksleder"

Claus Hagstrøm har med sit job som biblioteksleder for Horsens kommunes biblioteker, der arrangerer Nordeuropas største krimimesse, en dobbeltrolle, idet han også selv er forfatter i krimigenren og det endda med base i Horsens, hvor Krimimessen afvikles for 18. gang.

Claus Hagstrøm har netop udgivet ”Nordlys”, som er den tredje bog i sin krimiserie, hvor læseren endnu engang følger den forhutlede konsulent, Kristian Wang og den regelrette politikommissær, Susan Hviid, og deres fælles forsøg på at opklare brutale mord med seksuelle motiver”. En serie, der blev indledt med den anmelderroste ”Solstrejf” i 2016. En bog, som du kan vinde lige her.

Horsens som centrum

Den nye bog ”Nordlys” og dens handling foregår i og omkring Horsens – i modsætning til de to foregående bøger i serien, der foregik i henholdsvis København og Randers. I ”Nordlys” følger man endnu Kristian Wang, som er blevet varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab, og derfor sidder i varetægt i Statsfængslet Østjylland på Enner Mark lige uden for Horsens:

”Kristian bliver heldigvis frifundet, men han ender på gaden i Horsens som hjemløs. Når man er hjemløs, og har siddet i fængsel lige uden for Horsens, så søger man den nærmeste største by – især hvis man også er alkoholiker. Her er Horsens det oplagte valg for en type som Kristian Wang”, fortæller Claus om sin nye bog.

Hele romanens handling udspiller sig i Horsens og omegn.

”Det er særligt, at denne roman foregår i Horsens og omegn, min egen by. Det var oplagt, fordi bogen skulle indledes med Kristian Wang i varetægtsfængsel, Horsens er jo nyttig i den henseende. Desuden har jeg altid drømt om at indlemme det gamle fængsel i en kriminalgåde, det er så oplagt, at jeg faktisk ikke selv forstår, at jeg ikke har gjort det noget før. Fængslet har en nærmest mytisk status i byen på godt og på ondt”, fortæller Claus.

Vil ikke afsløre for meget

Hvordan det gamle fængsel kommer ind i billedet, kan Claus ikke rigtig komme ind på uden at afsløre for meget for læseren.

”Jeg kan dog sige så meget, at det gamle fængsel spiller en hele central rolle i morderens modus – altså morderens måde at slå ihjel på”, beretter Claus Hagstrøm.

Historien udspiller sig i tiden før det gamle fængsel blev lavet om til en kultur- og event kulisse. Fængslet stod på dette tidspunkt tomt.

”Så både det nye og det gamle Statsfængsel spiller en vigtig rolle i bogen, og Horsens by er den kulisse som forbrydelsen og opklaringen foregår i.” fortsætter Claus Hagstrøm.

Født og opvokset i Horsens

Claus Hagstrøm, der både er født, opvokset og bosiddende i Horsens har et særligt forhold til fængslet og byen, der lægger gader og stræder til romanen ”Nordlys”.

”Om man kan lide det eller ej, så er det gamle fængsel en vigtig del af byens DNA. Det er stadig noget af det første, man tænker på, når man siger Horsens,” pointerer Claus og uddyber:

”Så jeg synes, at det er vigtigt, at have med, når man laver en bog, hvor handlingen udspiller sig i Horsens. Det var vigtigt, at vores fængsel havde en central rolle – både på godt og ondt.”

Nordeuropas største messe for kriminallitteratur

Claus har rigtig mange ting at fortælle om weekendens krimimesse. Han lægger vægt på, at det er Nordeuropas største messe for kriminallitteratur, og det er han stolt af, at vi kan få stablet på benene i Horsens.

Claus har store forventninger til årets messe, og han forventer at omkring 7.500 mennesker slår vejen forbi FÆNGSLET den 6.-7. april for at møde krimiforfattere fra både ind- og udland.

Drik kaffe i fængselsgården med de kendte forfattere

Det er et meget fint selskab, man kan møde på krimimessen, og alle de største lægger vejen forbi. Claus Hagstrøm har en lang remse af navne, som blandt andet tæller: Jussi Adler Olsen, Sara Blædel, Jesper Stein, Camilla Läckberg og Ian Rankin.

”Krimimessen er særlig, fordi læserne ikke kun kan opleve deres yndlingsforfattere på de mange scener, men de kan også være heldige at møde dem bagefter rundt omkring på fængslets område og få en en til en krimisnak med de kendte forfattere.” forklarer Claus Hagstrøm.

Fokus på tysk kriminallitteratur, lydbøger og tv-serier

Som noget nyt vil der i år på messen, være et særligt fokus på tysk kriminallitteratur. Det er ifølge Claus Hagstrøm et ret interessant område af krimigenren i disse år, som danskerne kender meget lidt til på trods af den umiddelbare nærhed til Danmark.

Samtidig vil der op messen være fokus på lydbøger, hvor blandt andet Lars Bom, som man også kender som skuespiller fra Rejseholdet og som Bamses stemme, kommer forbi og fortæller om, hvordan man indtaler en lydbog.

Det er ikke kun bøger der kan opleves til krimimessen. Tv-serier som medie, bliver også en del af programmet på årets krimimesse. Her kommer der flere tv-folk forbi og fortæller om, hvordan de laver krimiserier, og hvordan litteraturen er med i krimiserierne.

Derfor skal du komme til messen

Til slut spurgte vi den lokale forfatter og biblioteksleder, hvorfor man skal møde op som publikum:

”Man skal besøge messen, fordi den er unik – for selvom det er Nordeuropas største krimimesse, foregår stadig så meget nede på jorden og i øjenhøjde, at publikum kan møde alle deres idoler og alle deres favoritforfattere inden for kriminallitteraturen. Og det er stadig en af de mest læste litteraturgenrer, vi har i Danmark. Man kan møde forfatteren face-to-face på forlagenes stande, man kan møde dem på scenerne, og man kan også bare møde dem og drikke en kop kaffe med dem ude i solskinnet i fængselsgården, hvis man er heldig, og så kan man selvfølgelig møde masser af ligesindede læsere af krimigenren, de kommer i busser fra hele landet” slutter Claus Hagstrøm af.  

 

Foto: Willy Wegner