Nu kan du prøvegå den nye gågadebelægning på Rådhustorvet, hvor der er lavet et prøvefelt.
Gågaderenoveringen har siden august været i fuld gang i Jessensgade – og nu er de første nye belægningssten ved at blive lagt i Jessensgade.
Men allerede nu har alle mulighed for at se, hvordan den færdige brostensbelægning til Horsens' gågade kommer til at se ud og føles under fødderne. På Rådhustorvet har brolæggerne fra BUUS Anlægsgartner A/S, som er kommunens entreprenør på projektet, nemlig etableret et prøvefelt. Det 25 kvadratmeter store prøvefelt består af brosten i mange nuancer lagt i det mønster, der kaldes tyskerforbandt.
"Vi opfordrer alle til at komme hen og se prøvefeltet, gå på det og mærke det under fødderne," siger arkitekt Lene Holmgaard, som er Horsens Kommunes projektleder på gågadeprojektet.
Hun påpeger, at belægningen er et meget centralt element i det samlede projekt. Belægningen skal på en gang skabe forskelle og variation i gågaden og binde områder sammen. Belægningen skal ikke kun være mere tidssvarende men skal også knytte sig til den historiske by. Og ikke mindst, så har det siden projektstart været et væsentligt omdrejningspunkt, at den nye belægning skal sikre høj tilgængelighed.
"Et af de mange krav, som Horsens Kommune har stillet til det nye design til gågaden, er at den nye belægning skal gøre det nemmere at komme frem – uanset om man går med rollator eller klapvogn eller på høje hæle. Derudover er det vigtigt, at belægningen ikke bliver glat i regnvejr," siger Lene Holmgaard.
Belægningen kommer til at bestå af både nye og brugte brosten. Brostenene bliver skåret i toppen, så de får en plan overflade. Og overfladen får en særlig behandling, der skal gøre overfalden både jævn og skridsikker. Mellem brostenene lægges en fast fuge, som også er med til at sikre, at resultatet bliver en god overflade både at gå på og køre i kørestol på. Der er med den særlige fuge også taget højde for at caféborde og stole kan stå direkte på overfladen uden at bordben og stoleben skrider.
Skal være til glæde for både butikker og besøgende
Allan Lyng Hansen, afdelingschef for Affald og Trafik, fortæller, at der selvfølgelig er mange forskellige interesser og hensyn at tage i et projekt som dette. Det færdige resultat skal være til glæde for både butikkerne, cafeerne, kunderne, beboerne og alle andre, der besøger og opholder sig i gågaden.
"Vi har siden projektstart haft et godt samarbejde og en løbende dialog med en følgegruppe. Den består af repræsentanter fra blandt andet cafeerne og butikkerne, Ældrerådet og Handicaprådet. Hver anden måned mødes vi med følgegruppen, hvor vi drøfter deres input i forhold til de mange hensyn, der skal tages. Det er klart, at tilgængelighed også er i fokus i dette forum," siger han.
Belægningsmønsteret af brosten kommer til at udgøre en stor del af Jessensgade og Søndergade, når byens gågade har fået sit ansigtsløft. Og det kræver noget snilde at lægge stenene. Brolæggere fra Hamborg har i sensommeren været i Horsens for at lære teknikken bag tyskerforbandt fra sig til de brolæggere, der lige nu former den nye belægning i gågaden.
Udover de mange brosten, vil der også blive lagt større felter af granitsten. Og til arealerne langs facaderne genbruger kommunen sten fra den gamle belægning. Felterne og skiftet i belægningen skal være med til at markere de forskellige ”rum” i gaden. Torvet bliver udført med granitfliser.
På hjemmesiden horsensvokser.horsens.dk kan man følge med i projektet.