Påsken er aflyst for lokale slagtere - kinesernes smag for grisekød holder Danish Crown åbent

Foto: Danish Crown

Et enormt boom i eksporten af grisekød til Kina gør, at Danish Crown kalder medarbejderne på slagteriet i Horsens på arbejde Skærtorsdag, ligesom en hel række af slagterigigantens samarbejdspartnere også må kigge langt efter påskefrokosten i familiens skød.

De kinesiske forbrugere har en appetit på grisekød uden sidestykke. Siden midten af marts har Danish Crown haft forrygende travlt med at pakke og sende ekstra meget grisekød til Kina, efter et omfattende udbrud af Afrikansk Svinepest har skabt et rekordstort behov for import af kød til de kinesiske middagsborde.

- De seneste fem uger har vi haft helt vanvittigt travlt. Det er kød til over 100 containere ekstra, vi skal have pakket, frosset ind og lastet hver eneste uge, i stedet for at sende det afsted fersk i lastbiler. Det er en ret stor operation, for det bliver faktisk til mere end 2.000 tons om ugen, og det svarer altså til over en million flæskestege af den størrelse, man typisk køber i supermarkedet, forklarer Mads Mahler, der er ansvarlig for logistik i Danish Crown Pork.

Når der skal pakkes så meget kød, kommer påsken mildt sagt på tværs af det flow, der lige nu er fra slagteri til frysehus og videre til afskibning i Aarhus. Derfor bad Danish Crown alle sine leverandører om gøre Skærtorsdag til en arbejdsdag.

- Det er en helt ekstra ordinær situation for os. Vi har åbent alle hverdage og kan derudover tage imod nogle enkelte kølecontainere uden for vores arbejdstid. Det slår overhovedet ikke til i det her tilfælde, så vi har kaldt medarbejdere ind til at tage imod containere hele dagen, fortæller Steen Davidsen, der er direktør for APM Terminals i Aarhus.

APM Terminals er lige nu ved at færdiggøre installationerne til at kunne opbevare yderligere 180 kølecontainer eller reefers, som de hedder i fagsproget, for det er nødvendigt at kunne lastet containerne løbende på frysehusene mellem de ugentlige afskibninger.

Hos Agri Norcold, der står for at indfryse den overvejende del af de produkter Danish Crown sender ud af Europa, sætter opsvinget i eksporten til Kina også sine spor i påsken. Omkring 50 medarbejdere møder Skærtorsdag hos Agri Norcold i Vejen, Hobro, Kolding og Padborg.

- Jeg kan ikke mindes, at vi har haft så mange medarbejdere i gang på en helligdag. Vi skal laste mellem 60 og 70 containere, så der skal hentes cirka 3.000 paller ud af frysehusene. Og når vi skal læsse til et land som Kina, så skal vi også have veterinærer fra Fødevarestyrelsen ind, for det er dem, der har ansvaret for, at hele papirarbejdet er i orden, siger CEO Jan Nielsen fra Agri Norcold.

Danish Crown har selv medarbejdere i sving på slagterierne i Horsens, Blans og Ringsted. De bruger Skærtorsdag til at pakke resterne af onsdagens produktion.

- Ligesom det er tilfældet hos vores samarbejdspartnere, så leverer vores medarbejdere en fænomenal indsats. Siden 1. marts har vi pakket kød i et omfang, der næppe er set tidligere i Danish Crowns historie, og vores medarbejdere hænger bare i, slutter Mads Mahler.