I Horsens skyder der i disse dage nye flotte kunstværker op i KUBEN. Illustrator Daniel van der Noon er godt i gang med at udsmykke vinduerne med horsensianske og eksotiske bygninger. Han er nemlig meget inspireret af den etniske mangfoldighed, som vi har her i Horsens.
Daniel van der Noon er en britisk kunstner. Udover at udsmykke byer med sin inspirerende kunst arbejder han også som underviser på Aarhus Kunstskole, og så har han han lavet en kollektion for den danske designer Mads Nørgaard. Lige nu er han i gang med at give KUBEN et mere kunstnerisk præg, når han med sine deltaljerede tegninger udsmykker KUBEN med kendte bygninger fra Horsens og resten af verden. Horsens24 har taget en snak med Daniel om det kunstneriske arbejde, og hvad han drømmer om i fremtiden.
Ikke uddannet kunstner
Daniel er født og opvokset i Birmingham, men drømmen om verden og ikke mindst Nordeuropa førte ham i 2011 til Danmark, hvor han studerede litteratur og filosofi på Københavns Universitet.
Faktisk har han ikke en uddannelse inden for kunst, selvom han både selv underviser i det og lever af sin egen kunst. Men drømmen om akademiet, og det at lære af andre ligger stadig i baghovedet. Så selvom Daniel let kan leve af sin kunst, kunne han måske godt fristes til at vende tilbage til skolebænken for at lære af andre.
Han har også søgt ind på akademiet, men valgte i sin tid at studere litteratur, filosofi og æstetisk i stedet. Han stoppede dog ikke med at tegne, og praktiserede det hele vejen igennem studiet.
”Jeg er 30 år i dag, men selv i dag tænker jeg på, at det kunne være cool at gå på akademiet,” fortæller Daniel. Det har ikke noget med penge at gøre. Han kan sagtens leve af sin kunst selvom han ikke er uddannet:
”Det handler om mere end bare overlevelse for kunstnere. Det er mere for at få færdighederne og ønsket om at kunne mere. Det handler om at forbedre sig og blive bedst muligt.”
Forfulgte kunstdrømmen
Efter at have studeret i København ville Daniel gerne vende tilbage og bo der fast. Han startede med at have en praktikplads i tre måneder i England på et magasin, men han valgte at tage en chance og forfølge drømmen om at tegne.
Lige nu har han base i København, hvor han bor, men han er hele tiden på farten. Med undervisning på Aarhus Kunstskole og opgaver rundt i hele verden er han sjælendt hjemme, men lever sit liv på farten. Efter opgaven i Horsens smutter Daniel videre til Madrid.
Når han underviser på Kunstskolen i Aarhus vil han gerne gøre undervisningen alsidig:
”Jeg prøver med mange forskellige ting, når jeg underviser i at tegne. Jeg forsøger at udvikle selvtillid i deres hænder. Jeg tager dem til fiskemarkedet og Botanisk Have, så de får virkeligheden med. Fordi når man tegner, så har man tendens til at udvælge de ting man finder vigtige. Her får jeg dem til at tegne skygger,” forklarer Daniel og uddyber:
”Det handler ikke om talent. Det handler om at gøre det, og hvis du virkelig elsker det, så gør du det i 10 år, og hvis du virkelig virkelig elsker det, så når du til 82 år ligesom David Hockney, hvor du stadig tegner.”
Michael Mortensen førte Daniel til Horsens
Lige nu er mange af Daniels opgaver at tegne små byer og bygninger, og det fører ham vidt omkring. Hver enkel opgave fører, ifølge ham selv, til en ny, og det var lidt en tilfældighed, at han lige nu tegner i KUBEN.
Han har tegnet i CASA i Horsens i Michael Mortensens kontor, og Daniel tror, at det er den opgave, der har ført ham til opgaven i KUBEN.
Daniel mødte Michael Mortensen i New York, hvor han blev lovet en opgave:
”Jeg var på en tur i New York og mødte Michael Mortensen. Han kunne godt lide mit arbejde og lovede mig, at jeg skulle tegne på hans nye kontor i Horsens. 2-3 år efter fik jeg en e-mail om jeg vil komme og tegne der.”
Mangfoldige Horsens
Daniel har valgt at kunstværket i Horsens skal vise de mange kulturer og minoriteter vi har i byen.
”Jeg fik dem til at sende billeder af bygningerne fra Horsens, men i stedet for bare at tegne Horsens, så tænkte jeg, at jeg ville tegne steder fra hele verden, fordi der er så mange minoriteter der bor i Horsens. Så jeg prøver at få det ind og referere det tilbage til Horsens,” forklarer Daniel.
Mode for Mads Nørgaard
Du har måske før hørt om samarbejdet mellem Daniel van der Noon og Mads Nørgaard. I 2017 lavede de sammen en eksklusiv herrekollektion, som bar tryk fra Daniels arbejde.
Mange vil mene at mode og kunst tit smelter sammen, og at det er i samme liga at lave, men for Daniel var det noget helt andet pludselig at skulle arbejde for modebranchen.
”Det jeg gerne ville var at smadre processen. Normalt når du laver en modekollektion, så sender du nogle tegninger. De putter dem i en scanner og smider dem på en t-shirt, og så er det mode,” fortæller Daniel og uddyber:
”Men det vi gjorde, var en udvikling. Vi fik grønt lys til at ændre processen, så jeg tegnede direkte på tøjet på de forskellige materialer. Og så tog vi dem med til dem der skulle printe for at se, om de kunne lave tøjet, som om jeg havde tegnet det på det. Og det virkede.”
Daniel mener at moden går for hurtig. Det når lige at blive lanceret, og så er det slut, og man skal videre til næste kollektion. Han kunne godt lide processen, som de havde hos Mads Nørgaard, og tror ikke, at der er mange der laver tøj på den måde, fordi det er en dyr proces. De havde fem forskellige tegninger på en t-shirt bare for at afprøve, hvad der så bedst ud.
Kunsten er dog der hvor Daniels fremtid ligger, men verden er hans legeplads så helt fast er fremtiden ikke.
Hvis du gerne vil se mere til Daniel van der Noon og det kunst han har lavet, kan du følge ham på Instagram lige her.