5. maj afsløres de to første vejnavne, der er opkaldt efter lokale frihedskæmpere i Horsens

Befrielsesdagen markeres i Horsens Kommune med hædringen af to lokale frihedskæmpere, der betalte den ultimative pris i kampen mod besættelsesmagten

Onsdag den 5. maj 2021 kl. 11 bliver to nye vejskilte sat i jorden i Horsens Kommunes nye bydel ved Nørrestrand. Navnene på skiltene har en helt særlig betydning, da de er valgt for at hædre to lokale frihedskæmpere. Begge tog under 2. verdenskrig kampen op mod besættelsesmagten - og endte med at betale med deres liv.

"Vi har længe haft et ønske om at hædre de lokale frihedskæmpere ved at navngive veje efter dem, og flere partier har bragt det op i byrådet. Det er en vigtig sag, for vi skal aldrig glemme vores historie og de modige mennesker, der kæmpede for frihed. Jeg er rigtig glad for, at vi nu - på selve befrielsesdagen - kan hædre de to første modstandsfolk," siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.

Hvilke navne, der er tale om, afsløres på selve dagen, hvor efterkommere til de to frihedskæmpere deltager.

Vi skal huske at stoppe op

En efterlysning af efterkommere til lokale frihedskæmpere viste i efteråret, at flere lokale kæmpede bravt mod besættelsesmagten. Da Horsens Kommune i september 2020 bad borgerne om hjælp til at finde efterkommere, strømmede det ind med henvendelser, og listen med navne på mænd og kvinder, der på forskellig vis deltog i modstandskampen, nåede op på 74.

Efterkommerne til 46 af frihedskæmperne har sagt ja til, at navnene må bruges, når der fremover skal navngives nye kommunale veje.

Horsens Museum og journalist Christian Rimestad har kvalificeret og prioriteret listen. Øverst på listen står de frihedskæmpere, der mistede livet under modstandskampen.

"Rigtig mange har hjulpet os, og det viser, at det betyder noget, at vi husker at stoppe op og mindes de historiske begivenheder, og de folk, der ydede en helt særlig indsats. Det er bl.a. det, vi markerer med befrielsesdagen. Det er dejligt, at vi nu får de to første vejnavne til minde om modstandsfolkene, og jeg ser frem til, at vi i de kommende år kan mindes endnu flere frihedskæmpere, når vi får mulighed for det med andre nye veje," siger Peter Sørensen.