Effektiv starthjælp til startup’ere i Horsens

Niels Sylvester har kastet sig ud i et iværksættereventyr efter at have fået rådgivning i Startup Centrals medlemsnetværk.

Et samarbejde mellem Jobcenter Horsens og virksomheden Startup Central giver ledige med iværksætterdrømme adgang til et stort netværk af viden og rådgivning. Halvdelen af de ledige, der fik adgang til netværket i 2019, er ikke længere ledige i dag.

Den korteste vej ud af ledighed kan være ved at starte egen virksomhed. Men der er meget, man skal have styr på som selvstændig, og derfor kan vejen fra drøm til virkelighed af og til være længere end ventet. Men noget tyder på, at Jobcenter Horsens har fundet en god genvej, der giver ledige mod på at vælge iværksættervejen. I starten af 2019 lavede kommunen et samarbejde med den lokale virksomhed, Startup Central, der er en fordelsklub for iværksættere.

Aftalen går ud på, at Startup Central holder en række temamøder for interesserede ledige med iværksætterdrømme. De ledige kan derefter få et års adgang til Startup Centrals store onlinefællesskab af rådgivere og netværksgrupper, der for eksempel kan hjælpe med juridiske og økonomiske spørgsmål.

Sidste år gav Jobcenter Horsens et års adgang til 76 ledige. Og her, i starten af 2020, er 37 af de personer ikke længere ledige. Om de har startet egen virksomhed, fået job eller noget helt tredje kan leder af afdelingen for Forsikrede ledige i Jobcenter Horsens Arne Wind Andersen ikke sige. Men han kan sige, at samarbejdet med Startup Central giver god mening:

"Aftalen med Startup Central har vist sig at være en god ekstra mulighed for en gruppe af ledige, som allerede har en velovervejet idé, men mangler noget viden til at komme skridtet videre. Det passer rigtig godt sammen med vores ambition om at klæde flere ledige på til at starte selvstændigt."

Arne Wind Andersen pointerer samtidig, at jobcenteret kun bevilger adgang til personer med en klar idé med deres selvstændige virksomhed. Er ideen for løs eller ugennemtænkt, bliver borgerne i stedet henvist til andre tilbud - som for eksempel Business Horsens´ gratis informationsmøder om iværksætteri, hvor deltagerne får en introduktion til den hjælp, der findes for iværksættere i lokalområdet.

Adgang til dygtige folk

En af de nu tidligere ledige, der har taget springet til selvstændig, er Niels Sylvester. Han er uddannet industriel designer, og han havde længe puslet med tanken om at starte op på egen hånd. Da han blev ledig i september var han til et temamøde, hvor Startup Central fortalte om livet som iværksætter og om muligheden for at få adgang til deres onlinefællesskab. Niels Sylvester tog straks efter mødet en snak med jobcenteret og bad om at få adgang:

"Jeg syntes selv, jeg havde en god idé, men jeg var i tvivl om hele det økonomiske aspekt ved at starte virksomhed. Hvordan sender man en regning? Hvordan laver man et regnskab? Her fik jeg pludselig adgang til nogle gode redskaber og et bagkatalog af dygtige folk, der kunne tage mig i hånden og hjælpe mig med mine udfordringer og spørgsmål," fortæller Niels Sylvester, der nu har meldt sig ud af dagpengesystemet for at være 100 procent fokuseret på at få sin nye virksomhed op at køre.

Du ved ikke alt

Hos Startup Central sætter direktør Anders Fogh også pris på samarbejdet med Jobcenter Horsens. Det er ikke så længe siden, han selv kastede sig ud i sit iværksættereventyr, så nu glæder han sig over, at ledige kan få gavn af det onlinefællesskab, han har bygget op:

"Jeg synes det er fedt, at jeg kan være med til at stille nogle værktøjer til rådighed, som nogen kan bruge til at komme et skridt videre med deres forretningsidé. For noget af det vigtigste, du skal indse som iværksætter, er, at du ikke ved alt. Og det er netop tanken bag Startup Central: at der altid er nogen, der ved mere end dig på bestemte områder, og som kan hjælpe dig videre."