Godt for klimaet – Horsens Genbrugsplads giver gammelt træ nyt liv

Foto: Horsens Kommune. Her kan du smide dit træ, hvis du vil have det genbrugt.

Smider du tit træ ud på Horsens Genbrugsplads, så kan dit aflagte træ meget vel blive til flotte nye ting. Horsens Genbrugsplads har nemlig indledt et samarbejde med firmaet Burnt Wood, som skal give træet nyt liv.

Når du fremover smider træ ud på Horsens Genbrugsplads, så går det ikke længere til spilde. I stedet sendes til videre og vil blive lavet til nye facader.

Brænder overfladen

Burnt Woods brænder, som navnet også antyder, overfladen på det aflagte træ, så det kan bruges til at bygge nye facader.  

For at ens træ kan genbruges og laves til facader skal man huske at lægge dem i det nye sorteringsafsnit. Det er både brædder, lægter og planker, som før i tiden bare blev lavet om til spånplader eller simpelthen brændt. Det skal dog være slut nu, hvor de i stedet kan blive til facader på helt nye huse.

Hus bygget af brændte genbrugstræ.

Eksperter på området

Burnt Wood har som speciale i at lave facader af det brændte træ, og når de har brændt overfladen skabes der en forkullet overflade, der gør træet meget holdbart, fordi det virker som imprægnering. Træet får dermed nyt liv i stedet for at blive brændt.

Det er i det hele taget rigtig godt for miljøet at genbruge træet i stedet for blot at brænde det af, og de er da også henrykte hos Horsens Kommune, hvor afdelingsleder for Affald og Trafik, Marie Lindberg Tefre udtaler:

”Aftalen med Burnt Wood gør, at noget af det træ, som ellers ville være endt som spånplader eller brændsel, nu bliver genbrugt på et endnu højere niveau. Det rimer rigtig godt med vores ønske om at fremme cirkulær økonomi og genbrug. Så jeg håber, at der er mange, der vil aflevere deres brugte brædder til os på genbrugspladsen.”

I første omgang er det kun på forsøgsbasis. Forsøget skal vare tre måneder, men hvis det fungerer bliver det indført både i Horsens og på kommunens to andre genbrugspladser i Brædstrup og Vedslet.

Disse typer træ kan bruges

Det er ikke alle typer træ der kan genanvendes til facader. Men kommer du på Horsens Genbrugsplads med brædder, lægter, reglar og planker så kan de bruges hvis det holder sig inden for målene 19 og 50 millimeter tykt, 30 og 400 millimeter bredt og så skal det være mindst 650 millimeter langt.

Træet må gerne have søm og skruer i, men det må hverken være trykimprægneret eller malet. Du kan smide dit træ ved den træindsamling der står på rampen over for containerne til rent træ.