Michael fra Horsens er årets kunstner i Finland

Michael Rasmussen har et helt særligt øje for kunst. Det samme mener man i Finland, hvor Michael er blevet udnævnt til Årets Kunstner i en konkurrence for udviklingshæmmede. Foto: Per Algreen

Michael fra kunstskolen for udviklingshæmmede i Horsens bliver Årets Kunstner i Finland.

Æren, 1000 euro - og så en stor udstilling!

Sådan lyder udsigterne for Michael Rasmussen, der er blevet kåret som Årets Kunstner i Finland i konkurrencen Kettuki Artist of the Year Competition 2020 for udviklingshæmmede.

Michael har sin daglige gang på Kunstskolen Snurretoppen i Horsens, og her besnærer han alle - og altså nu også kunstfaglige medlemmer af en finsk jury - med sine beviklede kunstværker, der oprindelig var inspireret af en dyb fascination af huse.

Med tiden har hans værker udviklet og udvidet sig til originale rummelige objekter lavet af ståltråd, garn, skrot og ler og med alle mulige finurlige genstande som en del af skulpturerne.

Der er masser af humor og underfundighed i Michaels værker - her en skelethest.

Juryens begrundelse for titlen går blandt andet på, at "Michael formår at fremstille kunstværker på en meget ærlig og ukonventionel måde, der oven i købet rummer masser af humor og underfundighed."

Det er ikke første gang, Michael får internationale øjne på sine værker. Han og andre elever fra skolen har to gange repræsenteret Danmark på udstillingen Outsider Art Fair i Paris. Det er dog første gang, at en kunstner fra Snurretoppen er udnævnt til Årets Kunstner.

At den ære lige netop tilfalder ham, er han både stolt og også lidt overrasket over.

"Da jeg hørte det, troede jeg først ikke på det," fortæller Michael, som har gået på Snurretoppen, siden stedet åbnede i 2005. Han er som regel den første, der møder ind på skolen kl. 7.00 om morgenen, og inden han skruer op for kreativiteten, sørger han for, at der er frisk kaffe på kanden til de andre elever.

I Snurretoppen glæder personalet sig også over anerkendelsen af Michaels kunst:

"Michaels værker har været oppe imod et stærkt felt af bidragydere fra både Island, Færøerne, Sverige og Finland. Juryen har kigget på fotos af Michaels værker, men på udstillingen til september næste år skal vi have transporteret værkerne derop. Det kommer til at kræve noget af en container," vurderer Stig Josefsen, der er leder af Snurretoppen.