Vil du med ud og gå?

Gang er populært og godt for vores sundhed. Nyt initiativ i Horsens Kommune søger gå-værter til at oprette nye gå-fællesskaber i hele kommunen. Foto: Frederik Tybjerg, Sjort Film

Et nyt initiativ skal få flere borgere i Horsens Kommune ud at gå i nye gå-fællesskaber. Der er særligt fokus på landsbyer og bysamfund i kommunen, som i forvejen er kendetegnet ved borgernes engagement i nærmiljøet og ved at et tæt fællesskab i hele byen spiller en rolle.

Det er Horsens Kommune, DGI Sydøstjylland og Bevæg dig for livet - Løb og Gang, der står bag initiativet. Rammen er Bevæg dig for livet-visionsaftalen mellem Horsens Kommune og idrætsorganisationerne DIF og DGI fra 2019. Her er målet at få 10.000 flere borgere til at bevæge sig inden 2025.

Jesper Nielsen fra Horsens Sund By siger om tiltaget

"Vi ser et stort potentiale i et initiativ, der dels sætter gang i nye gå-fællesskaber og dels understøtter allerede eksisterende fællesskaber rundt om i hele kommunen. Jeg tror, mange kender den gode fornemmelse i både krop og hoved efter en gåtur og hvis det på samme tid kan skabe et øget fællesskab og mere nærhed i vores landsbyer og bysamfund, har vi fat i noget, der på sigt kan udvikle sig rigtig positivt."

Valget af gå-fællesskaber er ikke tilfældigt. Gang hitter over hele landet og gå-fællesskaber skyder op flere og flere steder. Gåture kræver nemlig ikke nogen væsentlige forudsætninger og samtidig gør gang noget godt for vores velbefindende.

Gang fremmer sundheden

Gang er for alle og gåture kræver ikke noget særligt udstyr. Et par gode sko er alt. Til gengæld er gang fleksibelt og en kilde til socialt samvær og gode oplevelser i naturen.

Gang påvirker også den almene sundhed. At gå er nemlig en sund måde at være aktiv på. Man styrker både krop og sind. Ved regelmæssige gåture bliver musklerne styrket og konditionen forbedres. Der er også meget, der peger på, at man bliver gladere af at gå, og at gang er godt mod stress og depression.

Men trods gode intentioner kan det være svært at komme ud og få gået en tur i det daglige. Erfaringer viser at det hjælper, hvis man har aftaler om at bevæge sig med andre. For en gåtur kræver faktisk ikke andet end en person, der tager initiativet og opfordrer alle til at gå med.

Lokale gå-værter skal sætte gang i bevægelsen

Derfor opfordrer Horsens Kommune alle, der kan lide at gå, til at blive gå-vært og oprette et gå-fællesskab. En gå-vært er en person, der arrangerer gåture i det nabolag hvor han eller hun bor. Det er frivilligt arbejde og gratis for deltagerne at gå med.

For de kommende gå-værter gælder, at de skal kunne lide at gå og gerne vil dele glæden med andre i deres lokalsamfund. Der er ingen krav til gåturenes længde eller hvor tit et gå-fællesskab skal gå en tur. Eneste krav er at sprede budskabet og byde alle velkommen.

Hos DGI Sydøstjylland ser man frem til at få sat gang på dagsordenen

"Vi er meget glade for at Horsens Kommune bakker op om gå-fællesskaberne i landsbyer og bysamfund i kommunen. Vi ved fra andre steder, at gå-fællesskaber betyder noget for både den fysiske og mentale sundhed hos deltagerne, og vi synes det er oplagt at kombinere det med også at skabe gode fællesskaber i de lokale nabolag. Vi håber mange vil melde sig som gå-værter og vi står klar med kurser og opbakning til alle," siger Kirsten Kofoed, konsulent for Bevæg dig for livet - Løb og Gang hos DGI Sydøstjylland.