Bliv klogere på børnepenge

Foto : Pexels

Det kan være omstændeligt i første omgang at få styr på beløbsstørrelsen på børnepenge. Hvis du søger denne information, vil du opdage, at det kan skifte fra år til år. Dette skyldes, at beløbet er politisk besluttet og er defineret af en række faktorer.

Hvad er børnepenge?

Det, som almindeligvis kaldes børnepenge, består af to typer af ydelser - børneydelse og ungeydelse. De kan begge udbetales, så længe dit barn er under 18 år og såfremt at du har forældremyndighed til barnet. Andre betingelser er desuden, at både du og dit barn skal have bopæl i Danmark, før at børnepenge kan blive udbetalt.

En børneydelse betales, hvis barnet er under 15 år, hvorimod hvis barnet er mellem 15 og 18 år gammel. Beløbet, der udbetales, afhænger derfor også af dit barns alder, udover de andre faktorer, som også spiller ind.

Reglerne for børnepenge blev ændret i 2022. Indtil da, var det som hovedregel barnets mor, som fik udbetalt pengene, hvor det fra 2022 blev ændret således, at børnepenge som hovedregel vil blive udbetalt til begge forældre, såfremt de har delt forældremyndighed. Børnepengene skal principielt altid følge barnet, således at de udbetales til den forælder, hvor barnet har bopæl. Hvis det er begge forældre, deles beløbet imellem de to.

Hvordan finder jeg beløbet på børnepenge?

Som nævnt tidligere, har dit barns alder en indflydelse på det udbetalte beløb, eftersom alderen bestemmer, hvorvidt der udbetales børneydelse eller ungeydelse. Du kan orientere dig på forskellige sites, herunder Seniorfolk.dk. Derudover er der også andre faktorer der spiller ind i forhold til hvor meget og hvornår børnepenge bliver udbetalt.

Et af disse faktorer er din indkomst. Hvis du har en høj indkomst i det pågældende år, så kan de udbetalte børnepenge blive sat ned. Børnepenge anses dermed som et støttebeløb, som gives, medmindre du selv har mulighed for at forsørge dit barn fuldt ud. Det er også en essentiel faktor, hvorvidt du får hele beløbet udbetalt selv, eller om du deler beløbet med en anden forælder. 

Som forældre kan I også overdrage ydelsen til hinanden. Dette kan eksempelvis skyldes, at jeres barn flytter fra den ene bopæl til den anden i en periode. I så fald vil mange af udgifterne tilknyttet barnet bliver overført til den anden forælder, hvoraf det kan også give mening at overføre børnepengene. I kan aftale mellem jer, om I deler beløbet, og det er en god idé med afstemning heraf, da enige forældre altid er bedst for barnets vilkår.