Sådan undgår du migræne

Foto: Unsplash

Migræne er en hovedpine, som er meget kraftig, og som ofte fører til kvalme og opkastning. De fleste har prøvet at have migræne, men nogen er mere plaget af det end andre. Hyppige migræneanfald kan have en betydelig negativ effekt på ens livskvalitet. Heldigvis er der meget, man selv kan gøre, for at mindske risikoen for at få migræne.

Skær ned på alkohol og rygning

Migræne kan være forbundet med et for højt forbrug af enten rygning eller alkohol. Ryger eller drikker du, kan det derfor være en god idé at stoppe, for at se, om det reducerer antallet af anfald.

Visse fødevarer kan også have tendens til at igangsætte et migræneanfald. Det værende bl.a. chokolade, æg, gluten, sukkerfri produkter samt forarbejdede fødevarer med mange tilsætningsstoffer. Når du får et migræneanfald, bør du derfor notere, hvad du har spist den pågældende dag, så du bliver klogere på, om anfaldet var forårsaget af noget du spiste.

Gør dit bedste for at slappe ordentligt af

Det lyder måske banalt, men stres og træthed øger risikoen for at få migræne. Sørg derfor for at få nok søvn hver nat og for at give dig selv en pause ind i mellem. Hvis man er meget psykisk belastet, øger det nemlig risikoen for at få et migræneanfald.

Behandling for migræne

Hvis du først har et migræneanfald, er der også en række ting du kan gøre, for at mindske smerterne. Du kan først og fremmest benytte dig af smertestillende håndkøbsmedicin som fx paracetamol. Hvis du har hyppige anfald kan du derudover få din læge til at ordinere specifik migrænemedicin i form af enten piller, næsespray eller indsprøjtninger.

Folk, som er meget plaget af migræne, kan desuden få ordineret forebyggende medicin, som skal tages hver dag, og som reducerer risikoen for et anfald. Det kan fx være blodtrykssænkende medicin eller medicin mod epilepsi.