Sut til baby? Sådan vælger du den bedste slags

Foto: Shutterstock

Annoncørbetalt indhold

De fleste forældre har bunkevis af sutter liggende derhjemme. Sutter er naturligt beroligende for nyfødte babyer og små børn, og kan være en stor hjælp til at give den lille trøst og ro i løbet af dagen. Derfor er det en god ide at erhverve sig en masse sutter, hvis man skal til at være forældre. 

Der findes et hav af forskellige sutter derude. Har du styr på, hvad for en sut du skal købe til din baby? Vi gør dig klogere på sutte-universet i denne artikel. 

Sutter må ikke forstyrre amningen

Hvis du ammer din baby, så er det vigtig at sutten ikke kommer til at forstyrre selve amningen. Hvis babyen har en god ammeteknik, så kan denne godt blive ødelagt, hvis man bruger den forkerte sut. Det vigtigste er nemlig, at babyen lærer at sutte på brystet med den rette teknik. 

Derfor er det en god ide at træne med en rund sut, som minder om formen på brystvorten. En rund sut lærer barnet at lægge tungen om den runde form ligesom de gør, når de ammer. En god sut er for eksempel den runde bibs sut, som fås i mange forskellige størrelser. 

Pas på med flade sutter

Den flade sut kan godt gå ind og forstyrre amningen. Når tippen af sutten er flad, så har barnet en tendens til at mase sutten mellem tungen og ganen. Denne teknik fungerer ikke, når barnet skal amme på bryst. Derfor skal man passe på med de flade sutter - ihvertfald så længe barnet ammer.

Hvis barnet udvikler en dårlig sutteteknik, så kan det gøre skader på brystvorterne og gøre, at brysterne ikke tømmes ordentlig for mælk. 

Alle børn er forskellige

Formålet med sutten er, at give barnet ro og trøst. Derfor er det vigtigste, at du vælger en sut, som dit barn holder af. Det kan være dit barn har en præference, når det kommer til både form og størrelse. Det er altså ikke sikkert, at det er den runde sut, som bliver et hit. Hvis barnet ikke bryder sig om den sut, som du har valgt, så er det bare om at prøve igen. 

Husk at barnet helst ikke skal bruge sut efter 4 års alderen. Før man begynder at gå i børnehave, så skal den lille gerne have vænnet sig af med at bruge sutten til daglig.